Gea Verhofstad is de Hooikoorts HomeopaatGea Verhofstad van Libra, Leven in Balans is de Hooikoorts Homeopaat

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie voor in de lucht zwevende allergenen, pollen, genaamd. Het immuunsysteem reageert alsof er een vijandige indringer aanwezig is. Echter, de ogenschijnlijk vijandige indringer is in wezen een nietsvermoedende voorbijganger met geen enkel kwaad in de zin. Toch wordt het hele afweersysteem in werking gezet om het lichaam te ontdoen van de voorbijganger.

Hooikoorts is een seizoensgebonden, allergische reactie op natuurlijke stoffen, namelijk het stuifmeel van bloemen, struiken en bomen. In Nederland zijn de pollen van grassen (klachten in juni en juli) en van enkele bomen zoals de els, de berk en de bijvoet (klachten in februari en maart) het sterkst.

Het hooikoortsseizoen start steeds eerder, het begint soms al in december en januari. Bovendien duurt de hooikoortsperiode steeds langer, mogelijk tot in de herfst en winter. Dat verschilt sterk met vroeger, toen de piek voor mensen met hooikoorts in de maanden april, mei en juni lag.

Veel mensen hebben daardoor niet in de gaten dat hun hooikoorts de kop alweer opsteekt in het begin van het jaar. Het lijkt namelijk een gewone verkoudheid of een griepje, wat heel normaal is voor de tijd van het jaar en vaak ook vanzelf weer over gaat.

Meer weten?
Neem vrijblijvend contact op

Hooikoortsklachten

Veel genoemde hooikoortsklachten of symptomen van hooikoorts zijn:

  • Loopneus
  • Tranende ogen
  • Niesbuien
  • Verstopte neus
  • Benauwdheid
  • Jeuk
  • Huidklachten
  • Vermoeidheid
  • Lusteloosheid

Wat is de oorzaak van hooikoorts?

Wil jij ook graag van je hooikoorts af?

Neem vandaag nog contact op!

Oorzaak van hooikoortsklachten

Hooikoorts kan spontaan ontstaan; je hoeft nooit eerder last te hebben gehad. Stuifmeel van gras (graspollen) en ook boompollen kunnen kunnen spontaan tot allergische reacties en hooikoortsklachten leiden.

Op warme, winderige dagen krijg je vaak last van hooikoorts, dan kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Bij regen spoelen deze pollen weer uit de lucht en heb je minder last van hooikoorts. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, reageert je afweersysteem en kun je last van hooikoortsklachten krijgen.

Wil jij ook graag van je hooikoorts af?

Neem vandaag nog contact op!

Aangesloten bij: